Коен: САЩ се превръщат в проблем за съвременния многополюсен свят

Американският политолог, професор в Пристънския университет Стивън Коен счита, че САЩ се боят да не загубят статута си на „единствена световна свръхдържава”, който получиха след разпадането на СССР, пише РИА Новости.

Според политолога, действията на Вашингтон в Азия и Европа свидетелстват за нежеланието на САЩ да признаят многополюсността на съвременния свят.

„Вашингтон активно се старае да съхрани за себе си статута на „единствена свръхдържава” в Азия, Европа и в Близкия Изток. За това свидетелства отказа на САЩ да се присъедини към Франция, Германия и Русия за мирно уреждане на украинската криза, а също и нежеланието на Вашингтон да се присъедини към Москва в борбата срещу „Ислямска държава” в Сирия и Ирак”, каза Коен в предаването на Джон Бътчелор по The Nation.

Професорът също така обръща внимание на факта, че възпрепятствайки многополюсността на света, САЩ се съпротивляват на съвременните реалности.

„Съвременният свят е многополюсен – за това свидетелстват историята, икономиката, политиката, националните традиции, транснационалните кризи, и, противейки се на това, САЩ се превръщат в част от проблема, а не от решението“, счита Стивън Коен.