Когато фактите говорят, Джен Псаки мълчи

Мъдрата поговорка „Когато фактите говорят и боговете мълчат” много точно подхожда за проведения брифинг в държавния департамент на САЩ, на който нейният представител Джен Псаки така и не могла да отговори на въпрос, дали Киев е нарушавал минското споразумение.

По време на брифинга Псаки няколко пъти отбягвала пряко да отговори на този въпрос. В частност, журналист я попитал дали американската администрация се придържа към позицията, според която украинското правителство нито веднъж не е нарушило минските договорености. „Както вече казах, ние очакваме спазване на Минския протокол от двете страни”, отговорила тя, добавяйки, че не разполага с никаква информация по този въпрос.

Журналистът подчертал, че държавният департамент до сега нито веднъж не е обвинил украинската страна, а за нарушения на минските договорености обвинява единствено опълченците. „Получава се така, че от страна на украинското правителство няма никакви нарушения?”, попитал той. Вместо отговор Псаки предложила да бъдат обсъдени някакви „конкретни епизоди”, ако такива има. Журналистът споменал обстрелването на автобуса във Волноваха, но представителят на държавния департамент заявила, че „разследването на този инцидент продължава и САЩ ще бъдат готови да осъдят всяка страна, виновна за това”. По-късно Псаки отново била попитана за нарушения на минските договорености от украинската страна, и тя отново не отговорила конкретно, заявявайки, че „предпочита да не строи хипотези”.

Джен Псаки не потвърдила информацията за присъствие на руски войски на територията на Украйна. Според нея опълченците използват оръжие и техника, доставяни от Русия, но когато журналистът уточнил, става ли дума за „руски подразделения”, Псаки заявила, че говори „за сепаратистите, подкрепяни от Русия”.

Но заявленията на Джен Псаки са в пълно противоречие с твърденията на президента Барак Обама за участието на руски войски в бойните действия в Украйна. Да не говорим за многобройните подобни твърдения на президента на Украйна Петро Порошенко, включително на последния международен форум в Давос. С подобно твърдение тези дни се изказа и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По този повод министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров многократно посочваше, че САЩ и Западът не са представили никакви доказателства за участието на руски войски в бойните действия в югоизточните региони на Украйна. Преди няколко дни наблюдателите на ОССЕ в Украйна заявили, че „през руско-украинската граница не е фиксирано никакво преминаване на военна техника и войски”.

А що се касае да използването на руско оръжие от опълченците, то защо Западът укрива фактите на доставки на оръжие за украинската армия с кораби в Одеса? Не е тайна, че на страната на украинската армия воюват чуждестранни наемници. Заместник-началникът на щаба на опълчението на Донецката народна република Едуард Басурин посочил, че в новия терминал на летището на Донецк били намерени средства за съобщения и телефонни карти, които не се използват на територията на Украйна. Някои от убитите военни от украинската страна били в униформа, различаваща се от онази, която се използва в ДНР и във въоръжените сили на Украйна.

Да, действително, когато фактите говорят и боговете мълчат!

Автор: Румен Попов

Източник: „Гласът на Русия“