В интервю  за агенция ТАСС Путин подчерта,че  се отнася спокойно към опитите отвън за натиск върху Русия

В интервю  за агенция ТАСС Путин подчерта,че  се отнася спокойно към опитите отвън за натиск върху Русия

“Когато нещата стигнаха до защита на интересите ни на Балканите, Елцин стана алкохолик, нима това не се знаеше?”

Публикувано от:

„Щом Русия изяви правото си да защитава своите интереси, отношението и към нея, и към ръководството ѝ се променя“, казва руският президент в интервю  за агенция ТАСС и дава за пример случая с първия руски президент Борис Елцин. „Отначало целият свят му ръкопляскаше, но когато надигна глас в защита на Югославия, в очите на Запада веднага се превърна в алкохолик. Всички изведнъж узнаха, че Борис Николаевич обича да пие. А да не би преди това да е било тайна? Не, но това не пречеше на контактите му със Запада. Когато нещата стигнаха до защита на интересите ни на Балканите, Елцин стана едва ли не техен враг“, допълва държавния глава.

Владимир Путин няма намерение да остава пожизнен президент на Русия, но не изключва възможността да се кандидатира отново за поста през 2018 г. , стана тава ясно от интервюто  на държавния глава .В него Путин казва, че „за страната би било неправилно и вредно“ той да остане на поста до живот. Но добавя, че конституцията му дава право да се кандидатира и през 2018 г. Това все още не означавало, че ще взема такова решение, казва Путин.„Ще се съобразя с общия контекст, вътрешното усещане и настроение“, посочва той.

Руският президент заявява още, че Русия няма намерение да се надпреварва със страните от Запада или да спуска нова Желязна завеса. „Страната ще отстоява геополитическите си интереси и ще следва собствения си дневен ред“, подчертава той.

На въпрос дали са били пресметнати последиците от присъединяването на Крим към РФ и дали всичко това ще завърши добре, Путин отговаря: „Да. Това е стратегическо решение. И смятам, че така ще бъде… Просто ние сме по-силни от всички, защото сме прави“. „Решенията на РФ по ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия“, заявява още Путин.

Руският президент изразява и увереност, че няма опасност от катастрофални последици за руската икономика от западните санкции в комбинация с падането на цените на петрола и на обезценяването на рублата./БТА