Ковчегът с тялото на убития в Анкара руски посланик вече е в Москва

Специалният самолет с тялото на руския посланик в Турция Андрей Карлов, убит вчера в Анкара, се приземи на московското летище Внуково, съобщи ТАСС.

Министрите на външните работи на Русия и Турция – Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, посрещната в московското летище Внуково ковчега с тленните останки на посланика, съобщи ТАСС.

Ту-154 кацна около 20:30 ч. московско време. Министрите се качиха в самолета, с който в Москва пристигнаха и вдовицата и майката на убития дипломат. Лавров и Чавушоглу помогнаха на двете жени да слязат по стълбата към червения килим, по който войници изнесоха ковчега, покрит с платнище в цветовете на руския флаг. Пред терминала ковчегът бе поставен на подиум, където жените имаха възможност още веднъж да се простят със съпруга си и сина си.

Карлов бе застрелян в Анкара, докато говореше при откриването на фотоизложба за Русия. Нападателят, който се оказа полицай, бе ликвидиран от турските сили за сигурност. Руското външно министерство определи случилото се като терористичен акт.

 

Опелото ще бъде извършено от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в храма „Христос Спасител“, съобщи прессекретарят на патриаршията свещеник Александър Волков, цитиран от ТАСС.

Патриарх Кирил рядко извършва ритуала самостоятелно, отбелязва Би би Си и припомня само два случая – опелото на бившия премиер на Русия Евгений Примаков през 2015 г. и на писателя Валентин Распутин същата година.

Източник: Дарикнюз, БТА