Ковчегът с мощите на княз Владимир ще обиколи десетки градове в Русия

Ковчегът с мощите на светия равноапостолен княз Владимир – покръстителят на Русия, ще обиколи десетки градове в Русия и Беларус. Молебен бе отслужен в сряда сутринта в храма „Христос Спасител“ в Москва.

„Тъй като тези година отбелязваме 1000 години от кончината на княз Владимир, който е поставил началото на християнското покръстване от Киевска Рус, покръствайки народа, и благодарение на когото православната вяра се е разпространила на цялата територия на нашето отечество, бе прието решение да бъде пренесена частица от мощите на равноапостолния княз в различните епархии на Руската православна църква. Това не е първото пътешествие на мощите из Русия, но именно през тази година маршрутът на светинята ще бъде доста по-представителен и ще продължи по-дълго време“, отбеляза свещеникът от храма „Христос Спасител“ протойерей Михаил Рязанцев.

Ковчегът с мощите на княз Владимир ще обиколи руските и белоруските градове в продължение на половин година – от 27 май до 1 декември и ще обхване 50 населени места.

„Това ще бъдат 45 града в Русия и пет в Беларус. Самото пътешествие е разделено на седем маршрута. Първият – от днес до 17 юни ще обхване южната част на Централна Русия. Той ще започне днес в Тула и ще завърши в Брянск. Вторият маршрут ще започне на 20 юни и ще завърши на 10 юли, като това ще бъде посещение на беларуски градове и Смоленск. Третото направление ще бъде южната част на Русия: Дон и Кубан. След това мощите ще се върнат у дома – в храма „Христос Спасител“ и на самия празник, на самата 1000-годишнина от кончината на княз Владимир, те ще бъдат в Москва. След това ковчегът ще се отправи на голямо Волжско пътешествие“, подчерта учредителят на Фонда „Св. Василий Велики“, с подкрепата на когото е организирано пренасянето на светите мощи, Константин Малофеев.

Светинята ще посети също така и градове в Далечния Изток и Сибир, Урал, северозападната част на Русия и ще завърши пътешествието си в Калининград. Принасянето на мощите за украинските вярващи стана невъзможно заради сложната политическа ситуация в Украйна.

„За съжаление, във връзка с това, че е невъзможно да гарантираме сигурността на светинята, мощите няма да бъдат пренесени в Украйна. Но именно на киевския митрополит Петър Могила ние сме задължени за това, че мощите на светия княз днес се съхраняват в московския храм „Христос Спасител“. През 1635 г. при разкопките на „Десятинна църква“ митрополит Петър Могила е открил мощите на равноапостолния княз и е изпратил като дар на цар Михаил Фьодорович тази част от мощите, която днес ще обиколи Русия. Затова, въпреки че за огромно съжаление, ние няма да отидем в Украйна, ние ще придружаваме мощите, донесени от там“, каза още Малофеев.