Ковчегът с десницата на Св. Георги пристигна в Петербург

Ковчегът с десницата на Св. Георги Победоносец пристигна днес в Петербург. Пренасянето на реликвата в Русия е по повод празнуването на 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война.

Пренасянето на десницата на Св. Георги от манастира Ксенофонт в Русия се осъществява по благословията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и след решение на Светия Кинот (колективен орган за управление на манастирите) на Света гора  -Атон със съдействието на благотворителния фонд „Княз Владимир“.

Реликвата пристигна в Русия от Атон на 24 април. Пред светинята вече се поклониха жителите на Москва, Ярославл, Ставропол, Елиста, Тула и Волгоград.

От 2 до 4 юни ковчегът с десницата на Св. Георги Победоносец ще се намира в Казанския катедрален храм, а на 5 и 6 юни – във Възкресенски Новодевичи манастир. На всеки час пред ковчега ще се извършва молебен с акатист.

Десницата на Георги Победоносец от дълги времена се съхранява в атонския манастир Ксенофонт, основан през Х в. Реликвата представлява сребърен ковчег във формата на дясната ръка на Св. Георги с мощи. Там се намира и древната чудотворна икона на светеца. Специално за Русия монасите са създали нейно точно копие, което също пътешества по руските градове.

Георги Победоносец е войн, живял през III век и обявен за светец за верността си към християнството. Почита се като покровител на няколко града: Москва, Прага и Барселона.

Последната руска област, в която ще бъде представена десницата на Св. Георги Победоносец, е Урал, където ще бъде приета в три града. В екатеринбургския „Храм на кръвта“ десницата ще бъде изложена за поклонение 3 дни – от 19 до 22 юни. На 23 юни мощите ще бъдат пренесени в гр. Нижни Тагил, а на 24 юни – Каменск Уралски. След това реликвата ще бъде върната в Света гора – Атон.