Кобрата поиска допинг тест за Кличко

Претендентът за титлите на Владимир Кличко (Укр) Кубрат Пулев поиска световният шампион да бъде тестван за допинг в тренировъчни условия преди боя между двамата, който предстои след 11 седмици в зала „02 Арена“ в Хамбург, съобщи ДПА. „Проверяват ме за допинг поне 6 пъти годишно по време на тренировки. Винаги трябва да бъда на разположение и да съобщавам къде съм отседнал и къде се намирам във всеки един момент. Защо това да не важи за Владимир Кличко? Така би било честно“, коментира 33-годишният Пулев.

Носителят на шампионските колани в тежка категория на Световната боксова асоциация (СБА), Световната боксова организация (СБО) и Международната боксова федерация (ИБФ) ще се изправи срещу претендента Пулев на 6 септември в Хамбург. В професионалния бокс допинг контролите са задължителни по време на мачовете, но не и на тренировки. В германския клуб Зауерланд, чийто боксьор е Пулев обаче, постоянно следят боксьорите за употреба на забранени вещества. „Това ни струва 80 000 евро на година. При нас всички боксьори от топ 10 в своите категории се контролират за допинг“, коментира шефът на германския тим Кристиан Майер.

Кличко на този етап отказва да дава допинг проби в извън състезателни условия. „Дори когато Кубрат се готви в България, там той също прави тестове за допинг. Не хвърлям обвинения, че Владимир използва забранени стимуланти. Но искам за всички еднакви условия, за да няма спекулации“, подчерта треньорът на българина Ото Рамин. В това 60-годишният специалист вижда особено задължение за Кличко, който е посланик на Германската антидопингова агенция в кампанията „Дай всичко. Не взимай нищо!“ в борбата срещу употребата на забранени вещества от спортистите. В лагера на Пулев предлагат Кличко да обяви мястото, на което ще се готви след 1 юли до мача в Хамбург и да се подложи на допинг контрол.

Ръководителите на три от четирите водещи световни боксови федерации – Световния боксов съвет, Световната боксова асоциация и Международната боксова федерация, са взели решение за провеждане на съвместен турнир, на който да бъдат определени абсолютните световни шампион по бокс за професионалисти във всички категории. Това съобщи президентът на Световния боксов съюз мексиканецът Хосе Маурисио Сулейман, след преговори с неговите колеги. В момента всяка от федерациите определя своя шампион във всяка категория. Съвместният турнир, в който се планира да участват световните шампиони на трите федерации, трябва да се проведе през 2016 година, поясни Сулейман и отбеляза, че „несъмнено проявата ще предизвика голям интерес сред публиката“. Окончателното решение за провеждане на този турнир трябва да се вземе на 24 септември тази година на среща, която ще се състои в мексиканския курорт Канкун.

error: Съдържанието ни е авторско!