Кметът на Стрелча: Маршал Жуков е най-грандиозният военноначалник в човешката цивилизация

Кметът на Стрелча: Маршал Жуков е най-грандиозният военноначалник в човешката цивилизация

Публикувано от:

Интервю на ИА КРОСС с Иван Евстатиев, кмет на град Стрелча и член на Национално движение „Русофили”

Как се роди идеята в град Стрелча да има паметник на маршал Жуков?

Когато дойдох в Стрелча през 2011 година, тогава се навършиха1330 години от създаването на българската държава, аз бях в посолството на Монголия. Докарах /…/ и направих паметник на Аспарух. Следващата година, за 250 години от написването на „История славянобългарска” и 290 години от рождението на Паисий, паметник на Паисий. Следващата година направихме паметник на полковник Тимирязев, който е освободил Стрелча. След това – за 165 години на Ботев, който е казал, че стрелчани са надъхани от републикански дух и революционни идеи. Миналата година – на Кирил и Методий. Тогава правихме 170 години на светско образование в Стрелча и 70 години гимназия. Тази година се навършиха 70 години от победата над хитлерофашизма – направихме паметник на най-грандиозния военноначалник в човешката цивилизация, според нашия екип и лично от мен, и направихме бюст паметник на Жуков.

Лесно ли бяха събрани средствата за монумента на маршал Жуков?

Всички паметници се правят само с дарения, без една стотинка от общинския бюджет. Не е лесно нищо в събирането на средства. Че това се прави лесно, просто се лъже. Всичко е с много нерви, изключително напрежение, но това, което съм го казал – става.

Смятате ли, че в България трябва да има повече паметници на руски герои?

Трябва да има, защото тези жертви, които са дадени от тези войници от Съветската армия и въобще от антихитлеристката коалиция – над 60 млн. жертви… Това говори за нещо друго – че трябва тази памет да се зачита, и второ – да не се допусне повече да има война. И отношението към Русия да е еднозначно, това, което те заслужават. Над 27 млн. жертви да се дадат в тази нечувана война, това говори за много неща – за изключителен героизъм, себеотдаване и желанието и амбицията колкото и да е било тежко времето на тогавашното съветско ръководство и военно ръководство на бившия Съветски съюз, на тази изключителна империя, да има мир вече 70 години в света.

Да очакваме ли от вас още паметници в Стрелча?

Докато бях кмет на Пазарджик, съм направил 17 паметника и бюст паметници, и все по такива поводи. Тук съм направил шест за тези четири години. Не зная в България и въобще в света, може би за Гинес трябва да се боря, не зная някой да е направил толкова паметници сам.