Кметството на гр. Москва подари специални книжки на българчета с нарушено зрение

 

Четивата са съпроводени с „вълшебен“ молив, който помага на малчуганите освен с допир, да им се наслаждават и чрез звук.

Десетина деца с нарушено зрение получиха комплекти от книжки и приспособления, разработени специално за техните нужди от руския фонд „Илюстрирани книжки за малки слепи деца“.

PM1Малчуганите от училището за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ в София дойдоха да получат подаръците си във вторник (11 декември) на щанда „Москва книжная“ – издателската програма на правителството на Москва в рамките на Софийския международен панаир на книгата в НДК.

„Идеята за създаването на тези красиви книжки се роди преди близо 25 години“, разказа пред Russia Beyond Татяна Деген, зам.-председател на УС на фонда. „Всички деца обичат книжките, които са ярки, цветни, привлекателни, но има и деца с различни нарушения на зрението, които също искат да „четат“. Много е важно у тях да се развива моториката, което им позволява да компенсират нарушенията на зрителните им възможности“, допълни тя.

През 2008 г. идеята получава подкрепа от Департамента за средствата за масова информация и рекламата на гр. Москва. „Така ние можем да подаряваме на децата, учещи в специализирани учебни заведения, нашите комплекти – обикновено в тях има по две книжки и „вълшебен молив“, с който те могат да се насладят на звуци, стихове и разкази за любимите им герои“, обясни Деген.

PM2

С помощта на технологиите „вълшебният молив“ се свързва със специални пластини, вградени на определени места в книжките и възпроизвежда съответното съдържание – той показва на децата какъв звук издава вятърът, например. Когато върхът му попадне върху редовете на приказката, приятен глас започва да я разказва. В устройството е записана и музика, на която децата могат да се насладят.

Така малчуганите могат самостоятелно да „четат“ книгата, дори и да не могат да четат наистина. Получава се една книжка, която се харесва на всички – на обикновените деца, на децата с особености в развитието. Тя им помага да разбират, да четат и да играят един с друг.

PM3И макар и децата от „Луи Брайл“ да са още твърде малки, за да говорят руски, те бяха погълнати от красивите книжки и „вълшебния“ молив, който откри пред тях един напълно нов свят. „Кой знае, може би ще поискат да научат руски език“, коментираха учителките им.

С подкрепата на Департамента за средствата за масова информация и реклама на град Москва са издадени 22 комплекта книги за деца с нарушено зрение, 6 книги за деца със забавяне в развитието, 3 комплекта аудиокниги за ученици и книга-подарък от името на кмета на Москва за деца с отслабено зрение.

Издателската програма на правителството на Москва съществува от 1993 година. С нейна подкрепа до момента са публикувани над 6 милиона книги чрез 200 издателства. Всяка година около 200 000 книги, издадени в рамките на издателската програма, заминават за училища и градски публични библиотеки.

Издателската програма на Правителството на Москва участва в над 240 национални, международни (в над 50 държави) и регионални книжни изложби и панаири.

ЦВЕТИНА БОРИСОВА

Източник:

https://bg.rbth.com/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5/329119-detsa-s-narusheno-zrenie-knizhki