Клуб „Валдай“: Сътрудничеството между Русия, САЩ и ЕС в Близкия изток е необходимо

Сътрудничеството между външните играчи – Русия, САЩ и ЕС в Близкия изток е необходимо за осигуряването на приоритетите им. Това се казва в доклада на международния дискусионен клуб „Валдай“, предаде РИА Новости.

В доклада се отбелязва, че водещите външни сили не са лишени от възможността да въздействат върху ситуацията в Близкия изток, но са ограничени в осигуряването и поддържането на регионалния ред.

„В същото време, в региона се наблюдава процес на консолидиране на коалициите, предизвикан от активизирането на междудържавното сътрудничество… Отчитайки взаимното недоверие и враждебност в отношенията между страните в региона, можем да предположим, че в бъдеще напрежението между тях само ще нараства“, се посочва в доклада.

Отбелязва се, че Русия, САЩ и ЕС трябва, макар и частично, да синхронизират сигналите, адресирани към страните в региона, тъй като неспособността да действат, по такъв начин, застрашава сигурността на самата „тройка“.

„САЩ, Русия и ЕС бяха принудени да коригират стратегиите си в контекста на наблюдаваните промени. Тъй като при линейното развитие на ситуацията рисковете по отношение на техните интереси и сигурност само ще се увеличават, сътрудничеството между тези играчи е необходимо за осигуряването на собствените им приоритети“, се подчертава в доклада.

Авторът счита, че сътрудничеството на „тройката“ би било от полза по силата на взаимното допълване на потенциала на САЩ, ЕС и РФ. „Последните събития показаха, че, заемайки сходни позиции, те са способни да постигнат положителни резултати: това показа опитът с унищожаването на сирийското химическо оръжие, установяването на контрол над иранската ядрена програма и борбата с екстремистките групировки като „Ал Кайда“ и ИДИЛ“, обобщи авторът на доклада.