Кличко планира да издаде за руснаците сборник с изказванията си

Кметът на Киев Виталий Кличко сподели плановете си да издаде сборник с крилати фрази. Това той съобщи в ефира на украинско радио. Чиновникът е убеден, че руснаците са готови да платят доста пари за подобна книга.

«Мисля, че сборникът с мои изказвания ще бъде доста популярен в Русия, откъдето много внимателно следят работата ми. Ще продаваме книгата на руснаците скъпо», подчерта кметът на украинската столица.

Кличко поясни, че смята да оползотвори събраните от продажбата на сборника средства за социалните нужди на града.

Водещият на радиопредаването напомни, че украинците сравняват кмета на Киев с друг политик – Виктор Черномирдин, чиито крилати фрази са известни в цял свят. Кличко заяви, че е поласкан от сравнението.

По-рано, демонстрирайки чудесата на риториката, кметът на Киев призова жителите на украинската столица да се готвят за «земята», да се греят с дърва, а скоро направи сензационното изявление: «За да се превърне студената война в топла, тя трябва да се затопли».

Понякога Кличко говори без да мисли. Така например, неотдавна той реши да направи паралел между проекта за укрепване на руско-украинската граница наречен «Стена» и Берлинската стена, като призова германското правителство да сподели опит при строителството. В резултат на изказването на Кличко, световната общественост реагира бурно и изрази възмущението си от некоректното напомняне за бъдещето на ФРГ.

Известно е и изказването на киевския кмет за войниците от СС в ефира на руската телевизия Първи канал: «Ако човек облече униформа на СС, значи той се е оцветил в цветовете, в които се е оцветил… И тези хора, които… Има много гледни точки по този повод. Аз много добре разбирам, че тези прояви, ако ми поставите въпроса ребром, че сякаш сме ние».