Клинцевич: Атентатите в Брюксел и Париж са „масирана атака“ срещу Европа

Атентатите в Брюксел и Париж са взаимно свързани и могат да бъдат класифицирани като „масирана атака“ срещу Европа, счита първият заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на Федерацията на Русия Франц Клинцевич, цитиран от ТАСС.

„Днешните атентати в Брюксел могат да бъдат класифицирани като масирана атака срещу Европа. Всичко е почти едно към едно като в Париж“, заяви сенаторът.

Според Клинцевич в терористичните актове в Париж и Брюксел „тактиката е една и съща – стремеж да бъде поразен колкото се може по-голям брой хора, при това на различни места, всявайки масова паника“. „Напълно очевидно е, че и двете операции са били планирани от един и същи център“, предполага депутатът. „Колкото и ужасно да звучи, не е изключено тези две операции да са своего рода репетиция. Нека ви припомня, че през юни Франция е домакин на европейското първенство по футбол“, каза той.

Зам.-ръководителят на комитета на Съвета на федерацията отбеляза, че събитията във Франция и Белгия говорят за това, че „човечеството се е сблъскало със страшна, при това добре организирана, сила, която няма да се спре пред нищо“.

„Трябва честно да признаем, че светът се оказа неподготвен да се противопостави ефективно на терористичната опасност. Най-малкото, необходимо е принципиално ново ниво на координация на действията“, подчерта Клинцевич.