Клинтън обвини руското разузнаване за взлома на сървърите на Демократическата партия

Кандидатът за президент на САЩ Хилари Клинтън обвини руското разузнаване за взлома на служебните сървъри на Демократическата партия, предаде РИА Новости.

„Знаем, че разузнавателните служби разбиха сървърите на националния комитет на Демократическата партия. Знаем също, че организираха публикуването на много от тези електронни писма. Знаем и, че Доналд Тръмп демонстрира твърде проблематично желание да подкрепя Путин“, заяви Клинтън пред телевизия Fox News.

Според нея става дума за опит да се повлияе на президентските избори в САЩ.

На въпрос, дали според нея Русия се стреми Доналд Тръмп да бъде избран за държавен глава, Клинтън отговори, че няма да прибързва с подобни изводи.

„Мисля, че ако се изложат фактите, възникват сериозни въпроси за руската намеса в нашите избори, в нашата демокрация“, каза Клинтън и допълни, че няма намерение да търпи подобно поведение от каквито и да било държави, особено от „врагове“, към които причислява Русия.

„Тръмп и поощрява това, и хвали Путин, въпреки очевидно съзнателните опити да се повлияе върху изборите. Това, според мен, повдига въпроси за националната сигурност“, каза Клинтън.

В резултат от взлом на сървърите на Демократическата партия на сайта на  Wikileaks се появиха 19 хил. писма, разкриващи подробности, които доведоха до оставката на ръководителката на националния партиен комитет и до обвинения срещу Клинтън, че партийният апарат е работил в нейна полза по време на първичните избори.

Москва отхвърли обвиненията, че Русия е участвала в кибератаките и нарече подобни твърдения абсурдни. По думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, „това е абсурд, граничещ с пълна глупост“. Външният министър Сергей Лавров в отговор на молба да коментира тези обвинения, заяви, че не иска да използва „нецензурна дума от четири букви“.

В Кремъл подчертават, че винаги внимателно избягват думи или действия, които биха могли да се изтълкуват като вмешателство в предизборния процес.