Климкин: 30 млрд. долара са не е достатъчно

Украйна се нуждае от по-голяма финансова помощ, не само от обещаните от Запада 30 млрд. долара, заявява външният министър на страната Павел Климкин в интервю за немското издание Wirtschaftswoche.

„Ще ни потрябва допълнителна финансова помощ. В Донецк и Луганск икономиката не работи. Досега от тези региони постъпваха 15% от националните доходи“, казва Климкин. Според него именно поради този факт обещаните от Запада на Киев 30 млрд. долара няма да стигнат. Министърът обаче не назовава необходимата сума: „Очакваме намаляване на БВП със 7-8%. Смятам, че допълнителните ни нужди в областта на финансите ще бъдат значителни“.

Международният валутен фонд одобри в края на април кредитна програма за Украйна с общ обем от 17,1 млрд. долара . Според тази програма финансовите траншове ще постъпват в течение на няколко години.

Първият, в размер на 3,2 млрд. долара, Киев получи през май. Общо сумата, която Украйна ще получи от МВФ, Световната банка, други финансови институции и редица държави ще достигне 30 млрд. долара.

През март Еврокомисията утвърди програма за европейска икономическа помощ на Украйна в размер на 11 млрд. евро.