Клаус: Крим винаги е бил част от Русия

Влизането на Крим в състава на Русия е естествена реакция на преврата в Киев и на влошеното състояние на рускоезичното население. Това каза в интервю за австрийския Die Presse бившият президент на Чехия Вацлав Клаус.
„Да се твърди, че присъединяването на Крим към Русия е изострило конфликта не е правилно. Ясно е, че в Крим не е част от Украйна. Крим винаги е принадлежал на Русия и не виждам трагедия. Според мен основната причина за ескалацията на конфликта е вътрешната криза в Украйна“, каза бившият президент на Чешката република.
Дълбоката причина за кризата, според Клаус е, че Украйна не се е справила с преобразуването след разпадането на СССР.
„Това е една разделена страна, изкуствено създадена, това не е изконна територия с хомогенно население. Затова трансформацията за нея бе по-трудна, отколкото за другите страни. И настоящата криза е резултат от опитите да се принуди Украйна да избира между Изтока и Запада. Да поставиш страната пред избор между Изтока и Запада означава да я унищожиш“, отбеляза той.
Според него конфликтът в Украйна трябва да бъде решен възможно най-скоро, но само в резултат на преговори и компромиси, а не с външна намеса.
„Жалко е, че политическото ръководство на Украйна не е способно на това“, каза още Вацлав Клаус.