Клаус: Западът нанесе удар на Украйна, а Русия беше принудена да реагира

Това, което се случва в момента в Украйна,  е гражданска война, а не руско-украински конфликт, както твърдят медиите“, заяви в интервю за радио Impuls бившият президент на Чехия Вацлав Клаус.

Бившият чешки президент е категоричен, че именно Западът е нанесъл „удар“ на Украйна, а Русия е била принудена да реагира. Това, което се случва в момента в тази източноевропейска държава, по негово мнение, е гражданска война. Единственият изход от ситуацията, според Клаус, са преговорите и голямо търпение.

Клаус нарече Украйна изкуствено създадена държава. До 1945 г. части от сегашната източноевропейска държава са били в състава на Русия, Полша, Чехия, а по-рано на Австро-Унгария. Според него, Украйна отчаяно се нуждае от свързващ фактор, който да поддържа нейната цялост. 
„Да се нанесе удар (в преносен смисъл) по тази много крехка и уязвима държава от всички страни: север, юг, изток или запад – би означавало нейния край. Аз мисля, че Русия това не е правила. Русия е предприела принудителни стъпки“, заяви Клаус.

„Онзи, който всъщност „удари“ Украйна, е Западът“, според чешкия политик. „Бутнаха я Западна Европа, Америка и някои от бившите борци, досега сражаващи се с комунизма, като г-н Шварценберг и подобни. Именно те са нанесли удара. Те са излизали на Майдана, на митингите и с това нищо добро не можеше да завърши“, категоричен е Клаус.

Това, което се случва в момента в Украйна, според Клаус е гражданска война, а не руско-украински конфликт, както твърдят медиите.

„Тази лъжа, която се е насъбрала върху всичко това, която ежедневно се повтаря във всички медии: западноевропейски, наши и американски – за мен е едно истинско нещастие и ужас“, каза бившият чешки президент.

Според него, санкциите няма да решат нищо. „Те и в миналото не са решавали нищо“, обясни Вацлав Клаус, визирайки санкциите в миналото срещу Куба и подобни мерки по отношение на Иран. Клаус смята, че в настоящата ситуация може да помогнат единствено преговори с много търпение.

Оригинал: ZápaddrcnuldoUkrajinyaRuskomuseloreagovat, tvrdí Klaus