Клането в Одеса планирано от Турчинов

„Клането в Одеса е подготвено под ръководството на Турчинов“. Под такова заглавие в Антифашистки форум в Украйна е публикувано признанието на един от сътрудниците на правоохранителните органи в Украйна, който приведе доказателства за подготовката на масовото убийство на 2 май в Одеса.

„Одеса след загубата на Крим и народната революция в Мариупол остана единствената морска врата на Украйна и придоби статут на най-важен град след Киев. Съвещението по подготовката на операцията в Одеса се проведе 10 дни преди трагедията. Председател бе самият Турчинов. В обсъждането приеха участие вътрешният министър Арсен Аваков, ръководителят на СБУ Валентин Наливайченко и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Андрей Парубий. Към консултациите във връзка с операцията бе превлечен и началникът на областната администрация на Днепропетровска област Игор Коломский. Той предаде ръководството на днепровския батальон на одеските правоохранители. Отново той обяви парична награда в размер на 5000 щатски долара за всеки убит.

Към операцията бяха привлечени и войниците на Корчински. Именно те са носили на ръцете си червени ленти. Последователите на Корчински изиграват ключова роля в организирането на провокациите: в началото те започнаха сякаш бяха защитници на Куликово поле, а след това подмамиха участниците в Дома на профсъюзите, където стана клането.

провокатори

Началото на операцията първоначално е била насрочено за 2 май – ден, в който се провежда футболен мач, което да може да оправдае наличието на голям брой ултраси в центъра на Одеса.

Задачата да бъдат отвлечени „честни“ фенове от футболния мач и тълпата да се отправи към Куликово поле е била изпълнена. Водейки тълпата, провокаторите отстъпват в търговския център „Атина“, откъдето по-късно са изведени от полицията. Сред тях няма жертви.

В това време, когато започнали сблъсъците на „Греческа“, група радикали от „Десен сектор“ подготвя главната част от операцията, наречена с кодовото име „Ола“ , произлизащо от словосъчетанието „мизбах а-ола“, в превод от иврит „олтар за всеизгаряне“. Те проникват през задния вход в сградата на Дома на профсъюзите, като правят своите укрепления в подземието и на покрива. Тази група е съставена само от проверени бойци, имащи опит в убийството на хора…

Подлъгани от провокаторите, вместо да се разпръснат из града, много от активистите влизат в сградата на Дома на профсъюзите. Част от тях се спуска в сутерена, откъдето по-късно никой не излиза жив. Хората са били изтезавани, убивани, клани с мачете. Някои от тях тръгват нагоре по стълбите. Много от тях се задушават от въглероден окис. Парливият смъртоносен въглероден окис се образува от използването на смес от бензин с напалм. Тази смес за пръв път е използвана в Одеса: необходимо е било масово клане с много жертви, за да бъде ужасена цялата страна.

„Битката“ за Дома на профсъюзите продължава няколко часа. Докато част от бойците имитират съпротива, хвърляйки от покрива на сградата коктейли Молотов, останалите безмилостно колят, душат и палят хора. За да не може никой да загаси огъня, в сградата предварително е била спряна водата.

След края на „Ола“ убийците от „Десен сектор“ напускат сградата през страничните и задни входове. Едва тогава в Дома на профсъюзите се появява полиция. Официално жертвите на клането в Одеса са 46 човека, като това са само убитите по етажите на сградата. Първите жертви от сутерена не влизат в това число. Точната цифра на загиналите едва ли някога ще стане известна, но повечето източници говорят за 120-130 загинали души.

След като риватизира милицията и СБУ, хунтаат забрави за прокуратурата. И ето че изпълняващият длъжността главен прокурар Олег Махницкий заяви: „Тази акция не бе подготвена на вътрешно ниво. Това бе планирана, добре координирана акция, в която участваха и представители на властта“.

Едва ли биха му позволили да назове имената на истинските виновници за трагедията. Но на хунтата няма да се отдаде напълно да скрие истината за случилото в Одеса.“