Китай предупреди Русия да се пази от европейския противоракетен щит

Европейската система за противоракетна отбрана (ПРО) представлява заплаха за сигурността на Русия. Това е заявил заместник-началникът на оперативното управление на Обединения щаб на Централния военен съвет на Китайската народна република генерал-майор Цай Цзюн.

Генералът взе участие в съвместна пресконференция с представители на руското министерство на отбраната, съобщава ТАСС.

„Осъществявайки плана си за поетапно развитие на европейската ПРО, САЩ не предоставиха юридически гаранции за това, че системата няма да бъде насочена срещу Руската Федерация. По този начин тя в действителност представлява заплаха за сигурността на Русия“, е заявил китайският генерал. Той припомни, че през 2017 г. Русия и Китай са планирани второ учение, насочено към противодействие на евентуално нападение чрез ракетната система.

Руските въоръжени сили вече проведоха учение за провеждането на бойни дежурства в готовност за изстрелването на балистични ракети от комплексите „Топол“, които бяха разположени в близост до Литва, Латвия и Естония. В рамките на учението, проведено в края на септември, участие взеха 400 единици бойна техника и 4 хиляди военни. На него беше отработено оттеглянето на бойните ракетни комплекси от маршрутите им на патрулиране, смяна на бойните позиции, както и маскирането на техника.

Източник: offnews.bg