Китай може да обяви зона за противовъздушна отбрана заради „провокациите“ на САЩ

Пекин планира да обяви Идентификационна зона за противовъздушна отбрана (ИЗПО) в Южнокитайско море, а кога ще се случи зависи от „провокациите“ на САЩ, предаде RT, цитирана от fbr.bg. Ежегодно търговски кораби със стока за милиарди долари минава през района, който е обект на териториални спорове.

Източник, близък до Народната освободителна армия на Китай, заяви пред в. „Саут Чайна морнинг пост“, че сигурността и условията в региона, а именно военното присъствие на САЩ, ще определи момента за обявяването на зоната за противовъздушна отбрана.

„Ако въоръжените сили на САЩ продължават с провокативните си ходове с цел да оспорват китайския суверенитет в региона, това ще даде на Пекин удобен случай да обяви ИЗПО в Южнокитайско море“, заявява анонимният източник пред вестника.

В писмен отговор до изданието от Министерството на отбраната на Китай заявиха, че е „право на една суверенна държава“ да определи подобна зона.

„Що се отнася до точния момент, той зависи от това дали Китай е изправен пред въздушна заплаха за сигурността и нейното ниво“, пишат още от министерството.

През ноември 2013 г. Пекин обяви Идентификационна зона за противовъздушна отбрана в Източнокитайско море, което доведе до незабавна реакция от Токио, Сеул и Вашингтон. Зоната обхващаше островите Дяоюй, които в момента се контролират от Токио, а на японски наименованието им е Сенкаку.

Напрежението между Вашингтон и Пекин се покачи заради проекта в Южнокитайско море, където Китай строи изкуствени острови. Пекин има различни териториални спорове в богатия на природни ресурси район с Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам.

За да защити претенциите си към спорната територия, Пекин набързо създава военни бази за отбрана. Американските военноморски сили активно се противопоставят на китайската инициатива, като до оспорваната зона разполагат допълнителни военни кораби и изпълняват маневри близо до китайските изкуствени острови. САЩ дори прелитат над тях, като за оправдание използва принципа за „свободата на корабоплаване“.

Пекин нарече американската намеса в спора „най-голямата“ заплаха за региона.

„Призоваваме ги да спрат да размътват ситуацията и да спрат да сеят раздор, така че да се запази мира и стабилността в Южнокитайско море – нещо, което отговаря на общите интереси на всички страни“, заяви на брифинг Ян Йуджин, говорител на Министерството на националната отбрана, цитиран от „Чайна милитъри онлайн“.

Миналия месец Пекин поиска от САЩ да спре наблюденията си в близост до Китай, след като два китайски изтребителя прихванаха американски военен разузнавателен самолет над Южнокитайско море. Това Пентагона нарече „опасен“ ход.

Инцидентът добави масло в огъня на и без това напрегнатите отношения между двете държави.

„Трябва да отбележим, че САЩ винаги обича да изопачава фактите и че насочи медийното внимание към разстоянието между военните самолети на двете страни. Но по същество, основната причина за рисковете за сигурността и за евентуални инциденти между Китай и САЩ във въздух и по море са дългосрочните, мащабни и често близки разузнавателни операции срещу Китай от страна на американски военни кораби и самолети“, каза говорител на китайското Министерство на отбраната.