Китай и Русия са важни за гарантирането на мира по света, обяви Уан И в Москва

Китай разчита на укрепването на политическото взаимодействие с Русия и внасянето на нови стимули в развитието на двустранните отношения. Това заяви външният министър на Китай Уан И по време на визита в Москва, където се срещна с руския си колега Сергей Лавров, съобщава ТАСС.

Китайско-руските отношения и цялостното стратегическо партньорство се превърнаха в един от най-важните стълбове за развитието и просперитета на двете страни, както и едни от най-важните гаранции за поддържане на сигурността и стабилността в региона и света като цяло, каза И в хода на преговорите с Лавров.

От своя страна руският дипломат подчерта, че „всестранното разширяване на сътрудничеството се явява наш приоритет“. По думите му Русия и Китай „показват влиятелен подход за разрешаването на международните проблеми“, подчертавайки взаимодействието с Пекин в ООН, БРИКС и ШОС.

Според него Москва и Пекин се превръщат във все по-голям фактор в световната политика. Лавров припомни, че Китай заема първо място сред търговските партньори на Русия, също ключов партньор е във финансовата сфера и енергетиката.

Сергей Лавров поясни, че страните също са обсъдили подготовката за официалната визита на китайския президент Си Дзинпин в Русия./news.bg.