Китайците кръстиха бира на Путин

Китайците виждат в руския президент истински силен лидер и искат управниците в тяхната държава да притежават същите качества. Точно затова те са намерили доста необичаен начин да изразят своите чувства към руския президент, като са кръстили една марка местна бира, която е много популярна в един от регионите, на неговото име, съобщава LifeNews.

Това става ясно и от интервю на руския сайт с китайския радиоводещ Вонг Делу.

Мисля, че китайският народ изпитва особена симпатия към Русия и руската култура, а от 2000 година в Китай има и бум на симпатия към Путин”, казва той. „Например пекинците наричат съкратено тази бира „Путонг ятин” по първата и последната сричка на названията. Това е израз на симпатията на обикновените хора към руския президент”. Всъщност в превод „Путонг” означава обикновен.

Бирата е изключително популярна напитка в Китай и всяка провинция произвежда по няколко вида. Един от най-популярните е „Янтин”.

„Когато се появи новият председател Си Цзинпин, той каза, че двамата с Путин си приличат по характер. Тези думи много се харесаха на китайския народ, защото виждат в него силен лидер като Путин – смята радиоводещия. – Китайците се стремят да изградят централизирана политическа система и в това отношение китайският и руският народи много си приличат по манталитет”, обяснява бирната лубов на китайците към Путин радиоводещият.