Китайски медии възхитени от проекта за нов руски самолетоносач

Руският самолетоносач от ново поколение 23000Е „Шторм”, концепцията на който беше представена на форум „Армия – 2015” в Кубинка, притежава приемственост и индивидуалност, пише китайският вестник „Женмин жибао”, цитиран от „Руски дневник“.

За да съответства на високите изисквания, научно-изследователските отдели на ВМФ, структурите на отбранителната промишленост и изследователските институти подготвиха, на основата на многогодишните тренировки и изследвания на самолетоносача „Адмирал Кузнецов”, концептуалния проект на самолетоносача 23000Е”, „който притежава приемственост, оригиналност, както и очевидни руски особености”, предава „РИА Новости”.

Китайското издание отбелязва четири особености на атомния суперсамолетоносач.

Първо, неговият многоцелеви характер: самолетоносачът 23000Е” ще изпълнява функциите на морско „летище”.

Второ, „Женмин жибао” отбелязва, че конструкцията на кораба предвижда изключителни възможности за полетите на палубната авиация: максимална широчина на палубата надвишава 80 метра. Освен това, от Великобритания е заимствана композицията на двойната палуба. Планира се също така създаване на плоска полетна палуба.

Трето, изданието отбелязва подобрения дизайн на корпуса на самолетоносача, който позволява да се намали съпротивлението на водата с 20%, което ще помогне за увеличаване на скоростта на кораба и то при намален разход на гориво.

Подобреният дизайн също така се отразява благоприятно върху мореходни качества на кораба и неговата пригодност за плаване, пише вестникът.

Четвърта особеност на самолетоносача е наличието на борба на кораба на самолет за ранно предупреждение и контрол.

През април американското издание „Нюзуик“ публикува материал, в който правеше извод, че Русия има намерение да построи „суперсамолетоносач” с цел да оспори световната хегемонията на САЩ.

От Министерство на отбраната на Русия обявиха, че въпросът за строителството на самолетоносача ще бъде решен не по-рано от 5 години, а държавната програма за въоръжаване до 2020 година не предвижда строителство на кораб от такъв клас.

Във военноморския флот твърдят, че перспективният руски самолетоносач ще бъде построен към 2026 – 2027 година, но представители на военнопромишления комплекс са на мнение, че тогава строителството едва ще започне.

error: Съдържанието ни е авторско!