Китайски анализатори нарекоха „умна стъпка“ изтеглянето на Русия от Сирия

Решението на Русия да изтегли войската си от Сирия е „умна стъпка“ към насърчаване на политическия процес в Сирия и това е много важно на фона на междусирийските преговори в Женева, смятат китайски анализатори, цитирани от „Взгляд“ , предаде „Руски дневник“.

Заместник-директорът на Китайския институт по международни проблеми Жуан Цзунцзе нарече действията на Русия „умна стратегия“. Според него военните действия на Русия в борбата с терористичните групировки са постигнали голяма ефективност – благодарение на усилията на Москва и международната общност, страните участнички в конфликта в Сирия се съгласиха да бъде ускорен процеса на мирни преговори, съобщава „Взгляд“, като се позовава на агенция „Синхуа“.

Според Жуан Цзунцзе, в сравнение с военните действия на страните от Запада, операцията на Русия в Сирия е дала по-плодотворни политически и дипломатически резултати. Анализаторът отбелязва, че след постигането на етапните си цели, Русия има достатъчно основания да съкрати военното си присъствие в Сирия.

Сътрудникът на Института за страните от Източна Европа и Централна Азия и на Академията за обществени науки на Китай Чжан Хун смята, че причините за решението на Русия са следните: успехът на сирийската армия в борбата с терористичните групировки, прогресът на национално помирение и прекратяване на огъня в Сирия. Чжан Хун също определя предприетата от Русия промяна  като „умна дипломатическа стъпка“ и добавя, че с тази постъпка Москва може да смекчи в определена степен напрежението в отношенията си със Запада.

Сътрудникът на Китайския институт по международните проблеми Хуа Лимин заявил, че Русия е изиграла стабилизираща роля в Сирия, като е променила коренно ситуацията, а нейното военно присъствие е накарало САЩ и съседните на Сирия държави да седнат на масата на преговорите.

„Изтеглянето на руските войски означава стабилност във военната ситуация, увереност в баланса на силите в Сирия“, казва Лимин.

Президент на Русия Владимир Путин нареди от вторник (15 март) да започне изтегляне на основната част от руските военни групировки в Сирия. Според руски експерти това засяга сухопътните и въздушно-космически войски, а флотът, системите за ПРО и разузнаването в региона ще бъдат запазени напълно.