Кисинджър: Чужди интереси превърнаха украинската криза в трагедия

Американците не искат да се поучат от грешките си и се намесват в международните конфликти без да си представят последствията. Това мнение бе изразено от бившия държавен секретар и бивш съветник по националната сигурност на САЩ Хенри Кисинджър пред американското издание National Interest.

Кисинджър открито заявява своята позиция и се изказва критично за някои аспекти на американската външна политика, които счита за недалновидна.

Проблемът на военните конфликти, в които участва Америка след Втората световна война, е неумението да се съотнесе стратегията към вътрешните възможности на страната. Пет войни, в които сме участвали след Втората световна война, започнаха с голям ентусиазъм. Но ястребите не се задържаха на върха. В края на краищата, те се оказаха в малцинство. Ние не трябва да се намесваме в международните конфликти, ако от самото начало не можем да предвидим какво ще се случи накрая и ако не искаме да предприемем действия, които ще доведат до желаната развръзка“, отбелязва той.

Що се отнася до първопричините за американската недалновидност, тя, според Кисинджър, се корени в неспособността да се поучават от грешките си и неразбиране на контекста на случващото се.

„Ние отказваме да се поучим от грешките си. По същество решенията се взимат от хора, които не познават историята. Сега в училищата не преподават историята като поредица от взаимосвързани събития. Те учат отделните теми извън контекста“, смята той.

Бившият държавен секретар коментира и събитията в Украйна. Той отбелязва, че украинската криза се превръща в трагедия.

Когато четеш, че на страната на Украйна се сражават мюсюлмански отряди, разбираш, че чувството за мярка е било загубено.“ „Ако ние се отнасяме към Русия като към велика държава, ние трябва на ранни стадии да определим дали можем да примирим нейните интереси към нашите“, обобщава Кисинджър.