Кирил Серебренников получи наградата „Европа – нова театрална реалност“

Руският режисьор Кирил Серебренников е удостоен с престижната награда „Европа – нова театрална реалност“, която ще му бъде връчена в Рим между 12 и 17 декември т.г., информира ТАСС, като се позовава на информация от пресслужбата на „Гогол център“, чийто художествен ръководител е Серебренников. „Европа – на театъра“, едно от най-престижните отличия в областта на театралното изкуство, е инициирано от Европейската комисия през 1986 г. Тази година се връчва за 16-и път.
От 1990 г. се дава и награда за творчески търсения „Европа – нова театрална реалност“. Тези отличия се присъждат на майстори в изкуството, които се намират в зенита на своята театрална слава. През годините техни лауреати са легендарни драматурзи – от Питър Брук до Харолд Пинтър.
Дълги години церемониите за връчването на двата приза бяха в италианския град Таормина. След края на нулевите години те се провеждат в различни европейски градове, тази година – в Рим. Наред с официалната част се организира фестивал, на който лауреатите показват свои творби. Всеки ден е посветен на един от носителите на наградата.
Преди Серебренников само трима представители на Русия са били удостоени с тази чест. „Европа – на театъра“ през 2000 г. получи Лев Додин, „Нова театрална реалност“ бе връчена на Анатолий Василиев (1990) и Андрей Магучий (2010).
През 2017 г. премията „Европа – на театъра“ е присъдена на Изабел Юпер и Джеръми Айрънс.