Кипър се включва в борбата с екстремистите в Сирия

Република Кипър все по-активно се включва в борбата с екстремистите в Сирия. Първо Великобритания започна да използва своите бази на острова за удари по джихадистите. А след това и Русия се обърна към ръководството на страната за разрешение да използва летищата „за борба с тероризма“. Подобни договорености Никозия вече има сключени с Париж и Берлин, пише „Независимая газета“.

Посланикът на Русия в Кипър Станислав Осадчий заяви, че Москва води преговори с Никозия за предоставяне на правото да използва кипърските военни обекти в рамките на антитерористичната операция против забранената в Русия екстремистка организация „Ислямска държава“ (ИД). Според посланика, страните в скоро време ще успеят да се споразумеят.

Министърът на външните работи на Кипър Йоанис Касулидис уточни, че става въпрос за това, да се разреши на руските самолети, участващи в сирийската операция, да се приземяват на определени летища в Кипър в случай на екстрена ситуация или за евакуация на руски граждани, предава AFP. Както изясни „Независимая газета“, става въпрос за летището близо до курортния град Пафос.

Превод: Александър Стефанов, focus-news.net.