Киев ще пренасочи войски в югоизточната част на Украйна

Сформираната в този четвъртък Национална гвардия на базата на вътрешните войски на Украйна, с участието на представителите на Майдан, в близко време може да бъде пренасочена към изток и юг на страната, заяви пред  РИА  Новости първия заместник на министър-председателя на Украйна Виталий Ярема.

„В Националната гвардия ще поканим представители на Майдан и сотни (отряди), които взимат участие в охраняването на националния ред. Възможно е прехвърляне на военнослужещи от Националната гвардия на изток и юг на Украйна”, отбеляза Ярема. По думите му, Националната гвардия задължително ще бъде призована за охрана на границите с Русия.

„Веднага щом съберем военнослужещи и ги обучим на военни умения и дисциплина, сформираме съответните подразделения, ще ги изпратим в по-криминогенни области на Украйна”, каза Ярема.

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Парубий заяви, че на днешна дата съставът на Националната гвардия наброява вече 32 хиляди души, а в течение на близките две седмици, ще бъдат мобилизирани още около 20 хиляди.