Киев търси предлог да не допусне руската хуманитарна помощ в Източна Украйна

Докато стотици хиляди жители на Източна Украйна страдат от липса на храна и лекарства, киевските власти прибягват до използването на чудеса в заплитането на бюрократичната паяжина с цел да блокират хуманитарната помощ от Русия. Вече седмица 270 бели камиона с хранителни продукти, вода и медикаменти са наредени на опашка за преминаване през украинската граница. И макар този участък да е под контрола на опълченците, Москва реши да проведе преговори с Киев за доставката на хуманитарната помощ.

Украйна и Русия съгласуваха реда на инспекция на камионите и процедурата на митническата проверка, а също така се договориха всеки тежкотоварен автомобил с хуманитарна помощ да бъде съпроводен от сътрудник на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК).

Снощи вечерта първите 16 бели руски камиони преминаха преглед в пропускателния пункт „Донецк-Изварино“ на границата с Украйна.

След известно време представителят на Южното митническо управление на РФ Раян Фарушкин заяви, че „всички 16 автомобила се намират в пропускателния пункт „Донецк“. По независещи от руските митнически органи причини, контрол не се осъществява“.

„Украинските граничари не дойдоха в уреченото време, и в момента с тях нямаме връзка“, допълни Фарушкин.

По-късно от украинското външно министерство обясниха отсъствието на граничарите с това, че МКЧК трябва да потвърди готовността за доставянето на камиона на нужното място.