Киев репресира и дискриминира българите в Бесарабия

Киев подлага на репресии и дискриминация българското малцинство в Бесарабия, заяви на «ПолитНавигатор» лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров.

Такава бе реакцията на българския политик относно разпитите и арестите на участниците в учредителната конференция на новата организация „Народна рада на Бесарабия”, която поставяше за цел защитата на националните малцинства в регионите, а основно етническите българи.

„Това нещо може да се нарече – репресии. Смятам, че властите в Киев дискриминират малцинствата, включително и българското, българския език и т. н.”, заяви Сидеров.

Припомняме, че „Народната рада на Бесарабия” е учредена в Одеса в началото на април като представителен орган, с цел защита на интересите на националните общества в Бесарабия.

В качество на чуждестранни гости в заседанието взеха участие: лидерът на младежко движение към партия ”Атака” Светослав Пройнов (България), лидерът на партия „Патриоти на Молдова” Михаил Гарбуз, екс-депутатът от парламента на Република Молдова Григорий Петренко.

Приветствия към участниците на мероприятието бяха изпратени от башкана на Гагаузия Михаил Формузала, депутата на българския парламент Велизар Енчев, а също от ръководителя на Европейския комуникационен център (България) Евгени Велков.

След провеждането на учредителната конференция, Службите за сигурност на Украйна започнаха да привикват за разпит участниците в конференцията, а председателят на президиума на „Народната рада на Бесарабия” Дмитрий Затуливетер е отвлечен.