Киев подготвя Чернобил за световно ядрено бунище

В Чернобил започва строителство на бунище за ядрени отпадъци, съобщи тв ”Россия 24”.

Поредният безразсъден жест по адрес на Москва. Та досега именно Русия е извозвала и утилизирала горивото на украинските атомни централи.

„Това е само илюзия за изгода и енергозависимост”, казват експертите. Отказвайки се от руската помощ за преработване на най-опасните отпадъци, Украйна се обрича на енергийно робство, защото Америка вече отдавна провежда политика за внедряване на своите уранови таблетки за реакторите в централите на Европа и постсъветското пространство. Компания Westinghouse възнамерява да ги доставя на южноукраинската АЕЦ.

Както отбеляза външният министър на Русия Сергей Лавров, тази фирма отдавна се опитва да завоюва място на европейския пазар, без да се съобразява с изискванията за международна безопасност.

„Преди всичко, трябва да се посъветват с нас. А ние сме убедени, че подобни експерименти могат да завършат много лошо. Особено в Украйна, където споменът за Чернобилската катастрофа е толкова пресен. Този проект може да подложи на опасност цяла Европа”, заяви Лавров.

Нещо повече, много странно изглежда начинанието на Украйна за съхраняване на отпадъци от ядрено производство, та Америка никога не се е занимавала с извозването и преработката на ядрените отпадъци, за разлика от Русия. И това е доказано многократно.

Само от Ровенската АЕЦ всяка година се извозват и преработват 240 хиляди отработени касети. А на Хмелницката АЕЦ просто недостигат свободни гнезда за съхраняване на тези контейнери. Досега отработените ядрени отпадъци са се превозвали в местата за утилизиране с помощта на руски технологии и специалисти. Сега вече няма да се налага да се извозват на далеч. Чернобилската зона за отчуждаване ще стане още по-опасна, когато в нея се появи ядрено гробище. Не е тайна за никого, че към тази територия отдавна проявява интерес Европа, чиито еколози са категорично против да се съхраняват радиоактивни отпадъци в страните на ЕС.