Киев подготвя настъпление на Донецк

Киев се възползва от примирието за да извърши прегрупиране на въоръжените си сили и сега се готви да щурмува Донецк.

Такова заявление направи премиерът на Донецката народна република Александър Захарченко.

Украинските военни са съсредоточили ударни групировки в непосредствена близост до Донецк. Боеспособността на бригадите, които бяха разбити от опълченците в края на лятото, е възстановена. Широката мобилизация позволи да бъде увеличена числеността на украинските войски към подстъпите към Донбас. Към столицата на ДНР от три страни са насочени системи за залпов огън от различен калибър, съобщи премиерът на ДНР, главнокомадващият Александър Захарченко:

– По тази концентрация на военни подразделения, които се стягат към град Донецк, по количеството обстрели, които постоянно се увеличават, може да се направи изводът, че украинската армия се готви за мащабно настъпление.

Тези данни се потвърждават от самите украински власти. Тези дни говорителят на украинския парламент Александър Турчинов и ръководителите на украинските МВР и министерството на отбраната предали на Националната гвардия 10 бронирани автомобили. По този начин Киев дава да се разбере, че предпочита силовото решение на въпроса. Това е особено важно в навечерието на изборите за Върховната Рада, които ще се проведат на 26 октомври.

По оценки на социолози, Блокът на действащия президент Петро Порошенко има шанс да получи една трета от парламентарните кресла. След него е Радикалната партия на Олег Ляшко с 13%. На трето място е „народният фронт“ начело с Арсений Яценюк и Александър Турчинов, сегашните премиер на Украйна и говорителят на Върховната Рада с 11%.

Тримата – Ляшко, Яценюк и Турчинов, не крият войнствените си възгледи. Те бяха против примирието, и след като се обединиха в парламента, могат да представляват сериозна агресивно настроена коалиция, с която Порошенко, дори при желание, ще му трудно да се бори. Въпреки това, той и няма особено желание за това. Под международния натиск Порошенко беше принуден да подпише примирие с опълченците на Донбас. Но той разбира, че победа във войната ще му донесе като на политик много повече дивиденти, отколкото продължителен и сложен преговорен процес.

И затова армията е готова за блицкриг. От стратегическа гледна точка, моментът е избран вярно. На 2 ноември са планирани избори за парламенти и ръководители на Донецката и Луганската народни републики. Според Москва, тези избори могат да спомогнат за стабилизиране на обстановката в източните региони на Украйна. А това означава, че те не са изгодни за Киев. Военната атака ще прекъсне демократическия процес. Това е понятно. Неизяснен остава само въпросът, дали Порошенко ще се реши едностранно да наруши примирието и да даде заповед за настъпление.

/Гласът на Русия/