Киев отказва да изпълнява важни договорености от Минск

Ден след срещата украинският министър на външните работи Павло Климкин каза в парламента, че указ за помилване на лидери на опълчението не се предвижда.

“Амнистията по никакъв начин не може да включи онези, които са разследвани и обвинени в престъпления срещу човечеството. Това е позиция, която бе еднозначно подчертана на преговорите”, заяви министърът, цитиран от „24 часа“.

Той отрече и намерение на украинското ръководство да проведе конституционна реформа – едно от средствата, набелязани в Минск за помиряване. Според Климкин Киев не е поемал задължения да внася конкретни изменения в основния закон, насочени към автономия за Донбас.

Лидерът на Луганската народна република Владислав Дейнего коментира пред “Интерфакс”, че това е опит на украинците да се отметнат от току-що договореното в Минск.

Вчера в учебен център на Националната гвардия президентът на Украйна Петро Порошенко каза, че има много път до мира в Донбас.

Порошенко заяви, че всички украинци, намиращи се в плен в източните части на страната, трябва да бъдат освободени до 5 дни след изтеглянето на тежката военна техника.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи, че “голямата четворка” ще обсъди другата седмица по телефона напредъка по подписаното в Минск. Той не изключи и лична среща на четиримата лидери.