Киев и опълченците договориха примирие

Киев и опълченците договориха примирие

Публикувано от:

Правителството на Украйна и проруските опълченци са постигнали съглашение за меморандум за мирния план за конфликта в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Участниците в преговорите в Минск по разрешаването на украинската криза подписаха меморандум, определящ действията по прилагането на спирането на огъня в източните райони на страната. Украинските власти и опълченците се договориха за всеобщо прекратяване на огъня, създаване на зона за сигурност по настоящата линия на съприкосновение, извеждане на тежките оръжия от тази зона и селищата и мониторингова мисия на ОССЕ.

Киевските власти и опълченците от Източна Украйна водят в Минск преговори при посредничеството на Русия и ОССЕ.

Меморандумът, подписан тази нощ в Минск, предполага забрана на полетите на военната авиация нас зоната за сигурност в Украйна. Страните в преговорите са се договорили за извеждането на чуждестранните наемници от зоната на конфликта. Киевските власти и опълченците са се договорили за разполагането в следващите дни на мисия на ОССЕ за мониторинг на прекратяването на огъня.

Текст на подписания в Минск меморандум:

1 Прекратяване използването на оръжия се смята за общо.
2 Оставане на подразделенията и военните формирования на страните на линията на съприкосновение към 19 септември.
3 Забрана за използването на всички видове оръжия и водене на атакуващи действия.
4 В рамките на дни от приемането на меморандума оттегляне на средствата за поразяване с калибър над 100 мм от линията на съприкосновения на разстояние 15 км от всяка страна, включително от населените пунктове, което дава възможност за създаване на зона за прекратяване използването на оръжия с ширина не по-малко от 30 км – зона за сигурност. При това да се изведат от линията на съприкосновения артилерийските системи с калибър над 100 мм на разстояние техния максимален обсег на стрелба.
5 Забрана за разполагането на тежки оръжия и техника в район, ограничен от селища.
6 Забрана за поставяне на нови минновзривни инженерни заграждения на граничната зона за сигурност, и задължаване за премахване на по-рано поставените минновзривни заграждения.
7 Забрана от момента на приемане на този документ за полети на бойна авиация и чуждестранни летателни апарати, с изключение апаратите на ОССЕ над зоната за сигурност.
8 Разгръщане в зоната на прекратяване използването на оръжия на мониторингова мисия на ОССЕ от наблюдатели на организацията в рамките на дни от момента на приемане на меморандума. Горепосочената зона да бъде разделена на сектори, броят граници на които да се съгласува при подготовката за работата на мониторинговата грипа наблюдатели от мисията на ОССЕ.
9 Извеждане на всички чуждестранни военни формирования, военна техника, бойци и наемници от територията на Украйна под мониторинга на ОССЕ.