Киев иска да въведе санкции срещу руските книги

Властите в Киев предлагат да бъде ограничено доставянето на руска литература в Украйна, съобщи lifenews.

Предлага се да бъде въведена квота за процент на съотношение спрямо руски книги. По данни на местни медии, идеята е дошла от заместник министър-председателя във Върховната рада Александър Сич. Той смята, че днес украинският пазар се състои от 80% руски издания, според Сич, много от тези книги не може да бъдат определени като качествени. Нещо повече, той нарече руските книги „информационно бунище“. Той предложи спрямо руските книги да бъдат въведени по-особени санкции.

През април стана ясно, че Държавната инспекция по надзор иззе от продажба сладкарски изделия, сирена и рибни продукти руско производство. Най-вече под удара на украинските санкции се озоваха известните компании производители „Красный Октябрь“, „Рот Фронт“ и концернът „Бабаевский“. Проверката на руската продукция на украинския пазар се проведе по искане на ръководителя на парламентарната фракция обединение „Свобода“ Олег Тягнибок.

По-късно Държавната инспекция по надзор на Русия съобщи, че всичките забранени в Украйна руски продукти са абсолютно безопасни.