Киев използва забранено оръжие срещу мирно население

Село Семьоновка се намира в източната част до град Славянск. През селото минава един от най-важните пътни възли към града. Поради своето местоположение, то се превърнало в едно от най-обстрелваните места в източна Украйна.

Вечерта на 11 юни украинската армия подложи Семьоновка и Славянск на мащабен обстрел, като използва запалителни фосфорни ракети.

„В момента не можем да кажем с точност, какво е това оръжие, но читателите ни предполагат, че това са забранените фосфорни запалителни ракети. Подобни са използвани в Сирия“, пише кореспондент на „Комсомолска правда“ от мястото на събитията.

В резултат от обстрела на селото бушуват няколко пожара. Освен това, днес продължава да се извършва обстрел от минохвъргачки и реактивни системи за залпов огън „Град”.

Запалителни бомби с бял фосфор – използват се в качеството на смъртоносно оръжие, а не само като осветителни снаряди. Белият фосфор е отровно вещество, което при попадането върху тялото буквално разяжда кожата и тъканите до костта. Използването на подобни “осветителни” бомби срещу мирни жители е забранено от Конвенцията на ООН за особени видове конвенционално оръжие, приета през 1980 г.

След мощната атака снощи, която продължила около час, местните власти решили да евакуират от района последните останали местни жители. Днес на 12 юни, опълченците потвърдиха произхода на използваното снощи оръжие – запалителни бомби с бял фосфор.

Семьоновка вече не съществува, къщите са разрушени, а мирните жители са напуснали родното място. Но няколко семейства все още са останали там, поради причината, че няма при кого да избягат от войната.

Антон и Люба Кобаченко на 1,5 и 4 години. Живеят на ул.Талалихин в Семьовока. „Не стреляйте там, те нямат мазе“, пише един от специалните кореспонденти на „Комсомолская правда“ на страницата си в популярна социална мрежа.

Семьоновка деца