Киев заяви готовност за преговори с Москва по преструктурирането на дълга

Украйна потвърди готовността си за преговори с Русия по преструктурирането на дълга от 3 млрд. долара, заявиха в сряда от украинското Министерство на финансите, предаде РИА Новости.

„Министерство на финансите потвърждава своята готовност за дългосрочно продължаване на преговорите относно преструктурирането на украинските еврооблигации с падеж декември 2015 г. на обща стойност три милиарда американски долара“, се казва в съобщение на министерството.

По-рано днес руският финансов министър Антон Силуанов обяви, че до края на януари Москва ще подаде иск срещу Украйна за неизплащането на дълга.

Министерството на финансите на РФ съобщи, че Русия е готова да проучи всяко съществено предложение от Украйна за дълга, съдебното разбирателство не изключва възможното разрешаване на задължението. При това руската страна изрази опасение, че ако Украйна не промени позицията си и не започне добросъвестно да води преговори, съветът на директорите на МВФ ще трябва да постави въпроса за допустимостта на продължаването на кредитирането на Украйна, отбелязаха още от руското министерство на финансите.