Киев започва филтрация на населението в югоизточна Украйна?!

Граждани на Украйна, които напускат районите, където се провежда военната операция на киевските власти, ще преминават през „пълна филтрация“. Целта е, да бъде изяснено, дали не се явяват активисти на Народното опълчение на Донбас. Това заяви и. д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал, съобщи телевизионният канал RT.

По думите на Ковал, „филтрационните мероприятия“ ще се провеждат по отношение на мъже и жени за установяване, кои от тях са „свързани със сепаратизма и кои от тях са съпричастни към престъпленията на територията на Украйна“.

„Мероприятията“ ще се провеждат от „съответните структури“, разполагащи с „много мощна база“ за това. „Филтрираните“ украинци, се предполага, ще бъдат „настанявани в различни региони“ на страната. Относно последното, Ковал не предостави никакви пояснения.

На въпроса на журналистите, дали това означава създаване на концентрационни лагери, той не даде никакъв отговор. Много хора обаче, помнят как завърши наказателната операция, извършена от бойците на Националната гвардия срещу мирното население на град Красний Лиман (преди няколко дни). Напомняме, всички жители на града, неразполагащи с местна регистрация за жителство, са разстреляни, а мъжете, които не са опълченци, са били откарани в неизвестна посока от нацгвардейците.

Както стана известно от думите на Ковал, новият украински президент Петро Порошенко за момента не е провеждал съвещание с министрите относно въвеждането на извънредно положение в Донбас. Също така, не се провеждали и заседанията на Съвета за сигурност и отбраната на Украйна.

Малко по-рано, военният кореспондент от украински телевизионен канал Руслан Ярмолюк подчерта, че мъжете-бежанци от Изток задължително трябва да бъдат подложени на проверка във филтрационни лагери. „Ако човек казва, че е срещу Донецка народна република, това нищо не означава“, убеден е той.

Официалният представител на силовата операция Владислав Селезньов също потвърди, че украинци, желаещи да напуснат зоната на операцията, подлежат на стриктна проверка. „Съответните сили и служби, които са част от антитерористичната операция, вече провеждат такива мероприятия. Те ще се провеждат дори в случай, че бъде отворен хуманитарен коридор“, цитира думите му ИТАР-ТАСС.

Напомняме, че по-рано президента Порошенко се разпореди да бъде създаден хуманитарен коридор за бежанци от Донецка и Луганска области. При това, Киев опровергава данните за значително количество на бежанци, обявени от руски чиновници.