Киев замита следите от трагедията на Boeing 777

МВнР на Русия одобрява приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция, която съдържа призив за привличане към отговорност на виновните в катастрофата на малайзийския самолет в източна  Украйна.

МВнР отбелязва, че такова резонансно произшествие, като катастрофа на пътнически самолет, трябва да се разследва от авторитетния световен орган – Международната организация за гражданска авиация (ICAO). А киевските власти са длъжни да гарантират безопасност на експертите, като прекратят военните действия в района на авиокатастрофата.

Донецките опълченци веднага след инцидента обявиха примирие в 40-килметровата зона около мястото на падането на Boeing.

 Президентът на Украйна Петро Порошенко също бе обещал да прекрати военните действия. Малко по-късно обаче, президентът Барак Обама е казал, че така наречената „контратерористична операция“ не пречи на работата на експертите – и военновъздушните сили на Украйна моментално удариха с ракети по съседния град Шахтьорск, поради което международните експерти изчакват в Харков и Донецк.

Пълна отговорност относно спазване на всички формалности носи страната, в чието въздушно пространство е станал инцидентът. Но в Киев са забравили за всякакви прояви на отговорност. Рецептата е подсказана от западните покровители: може всичко да се стоварва върху Русия, тя е виновна в бедите не само на Украйна, а и на целия свят. Така че катастрофата на самолета, както и изгарянето на десетки мирни жители в Одеса, ракетните атаки срещу Луганск и Донецк – всичко това са действия на Москва.

 Киев не бърза да създава държавна комисия за разследване на трагедията. Това може да се обясни и така, че на украинските власти им е необходимо време за да изчистят следите. Това каза ръководителят на руския полетно-изпитателен център Рубен Есаян:

– Има информация, че записите на преговорите на самолета с украинските диспечери е конфискувана от Службата за сигурност на Украйна. Въпреки че е трябвало да се създаде държавна комисия и веднага да се предоставят тези дани (разговорите между пилотите и украинските диспечери). Разхвърлянето на отломките в радиус на 15-20 километра показва, че боингът се е разрушил още във въздуха. По инструкция, ако техниката отказва, екипажът задължително съобщава за случващото се във въздуха на контролната кула земята. Но един взрив на борда, когато конструкцията се разрушава моментално, не позволява на екипажа да се свърже със земята. Във връзка с това, записите на преговорите на екипажа със земята безспорна са улика.

Вчера, когато представителите на Донецката народна република предаваха на малайзийската делегация „черните кутии“ от Boeing, украинската армия започна танкова атака срещу Донецк, като избра за своя цел жп гарата, където се осъществяваше това предаване.

На заседанието на Съвета на сигурност на Руската Федерация, президентът Владимир Путин изрази възмущение от това поведение на украинските власти. Той призова Киев да спазва елементарните норми на приличие и да прекрати огъня.

Игор Силецки – „Гласът на Русия“