Артьом Бузила задаваше неудобни въпроси към властта

Артьом Бузила задаваше неудобни въпроси към властта

Киев да освободи журналиста Артьом Бузила!

Публикувано от:

Неотдавна, на 29 април, служителите на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в Одеса са задържали 25-годишния журналист и политолог Артьом Бузила. Срещу него са повдигнати обвинения за сепаратизъм.
На 2 май съдът постановил Бузила да прекара следващите 2 месеца в изолатора на следствието. На 8 май обжалването, подадено от адвоката на Бузила, е отхвърлено.
Приетата срещу журналиста мярка е прекалено строга, а обвиненията напълно безпочвени. Бузила е работил като главен редактор на украинскоезичния сайт „Несправди“ и е участвал в дейността на обществената организация „Народен съвет на Бесарабия“.

Именно обществената дейност на Бузила привлича вниманието на СБУ. Артьом е бил съсредоточен основно върху проблемите на Бесарабия, поддържал е тясно взаимодействие с българската диаспора и е заявявал открито, че е единственият политически експерт, специалист по Гагаузия.

Адвокатът на Бузила заяви, че към неговия клиент е проявено некоректно отношение. На Артьом е посегателство върху свободата на словото в Украйне му дават да спи, светят в очите му с фенер, като по всякакъв начин се опитват да изтръгнат от него самопризнания, че е извършвал престъпления. Методите на СБУ далеч не са хуманни.

Искат да го тикнат за 5 г. в затвора

Но кампанията в подкрепа на Артьом Бузила набира обороти. Рокерите от „Нощни вълци“ вече са залепили на моторите си плакати с надпис „Свобода за Артьом Бузила!“. В социалните мрежи активно се разпространява хаштагът #FreeBuzila.

Тук е мястото да отбележим, че много от статиите на Артьом Бузила са написани на мова и той почти винаги се е подписвал под тях по украински маниер – като Бузіла. Арестуваха един млад човек, израснал и формирал се като личност в независима Украйна.

Артьом е украински патриот и от първите дни на Майдана изразява недоволството си от случващото се в страната. Той винаги е бил привърженик на евразийския вектор на развитие на Украйна, като трябва да отбележим, че са малко хората на неговата възраст, които споделят тази идея. Гордея се, че познавам Артьом лично. Смятам, че той трябва да бъде освободен незабавно и да бъдат снети всички обвинения по негов адрес.

В историята със задържането на Бузила е показателно мълчанието на украинските журналисти. Артьом работи отдавна в медийните среди, бил е колумнист в много национални издания, но никой от колегите му в бранша не е излязъл с публично изявление, осъждащо ареста му. Да се изкажеш днес за неправомерността на задържането под арест на Артьома Бузила е дълг на всеки честен украински журналист. За огромно съжаление обаче, такива са останали много малко.

Всеки критикуващ властта днес може да се озове зад решетките заради измислено обвинение – ето това е истинският резултат от революцията на „достойнството“. Артьом Бузила трябва да бъде освободен. И тук не може да има друго мнение. На Бузина дадоха 5 куршума, на Бузила искат да дадат минимум 5 години – това е всичко, което трябва да знаете за свободата на словото в съвременна Украйна.

Автор:  Всеволод Непогодин, писател