Киев готви химическо оръжие срещу Донбас

Заместник-командирът на щаба на опълчението на ДНР Едуард Басурин заяви в петък, че разузнаването на републиката разполага с информация за подготовка за производство на химическо оръжие на територията на Украйна с участието на американски специалисти, предаде РИА Новости.

„Разузнаването на ДНР разполага с информация за разработването на територията на Украйна на химическо оръжие. Установено е, че това се провежда в базата, където се съхранява хлор в гр. Кочетово в Харковска област. Разработките се провеждат с помощта на американски военни. Преди седмица на тази територия 20 цистерни докараха 5 тона неизвестно отровно вещество. Не е изключено, след получените резултати киевските власти да се подготвят за диверсия на територията на Украйна с цел да обвинят властите на ДНР в престъпление срещу човечеството“, каза Басурин.

Според информация на разузнаването на ДНР, в средата на май персоналът в хлорната база в Кочетово е бил уволнен и на място била поставена охрана от военни, а в района на Мариупол е пристигнала група американски специалисти в областта на химията.