„КиберБеркут“: САЩ готвят проект за манипулиране на населението в Донбас

В САЩ са подготвили за киевските власти проект за създаването на радио, чиято цел е да настрои украинското население „в нужната на правителството страна“ чрез информационна и психологическа манипулация, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на хакерската група „КиберБеркут“.

В ръцете на хакерите са попаднали документи от презентацията на информационно-психологическата операция „Свободен Донбас“, разработена в САЩ. От „КиберБеркут“ твърдят, че операцията е насочена към жителите на териториите, които са извън контрола на Киев.

„Целта е създаването на радио, което освен музика, ще поднася на хората „правилната“ и изгодна за Хунтата информация“, отбелязват от „КиберБеркут“.

По думите на хакерите от документите следва, че радиоприемниците, настроени на нужната честота, се планира да бъдат раздавани на жителите на Донбас като хуманитарна помощ. Подобна схема с използването на радиостанции НАТО вече успешно е използвала в Ирак, припомнят „КиберБеркут“.

От разкритите документи става ясно, че партньорите на киевските власти в САЩ възнамеряват да работят и върху дискриминацията на руските власти. И по-точно, САЩ искат да накарат жителите на Русия да смятат страната си за тоталитарна държава с имперски амбиции, съобщават още на сайта на хакерската група.

Планират се също така и провокации с цел влошаване на отношенията на Русия с Беларус и Казахстан. „Тоест, избрани са именно тези държави, с които Русия има най-тесни връзки в момента“, отбелязва „КиберБеркут“.