Кери: „Презареждането“ в отношенията между РФ и САЩ донесе полза

„Презареждането“ в отношенията между Русия и САЩ, реализирано в началото на първия президентски мандат на действащия президент на САЩ Барак Обама, донесе полза, по-специално по отношение на намаляване на въоръжението. Такова мнение изрази държавният секретар на САЩ Джон Кери, съобщи  RT.

„По време на първия мандат на президента Обама Съединените щати и Русия осъществиха рестартиране на отношенията си, което доведе до чувствителна полза, включително контрола на ядреното въоръжение и организирането на маршрута на доставките за нашите войници в Афганистан. В отделни случаи ние можахме да работим заедно в сфери от общ интерес: преговори по СВПД (Съвместен всеобхватен план на действия – ядрено споразумение с Иран — RT), защита на морските райони и координация на действията по проблемите на Арктика“, се казва в писмо на Кери, написано по случай завършването на работата на действащата администрация.

Кери отбеляза, че със съдействието на Русия от Сирия е било изведено химическото оръжие.

В същото време държавният секретар призна съществуването на различия по редица въпроси, включително ситуацията в Украйна, както и предполагаемите кибератаки и действията на Русия в Сирия.

По-рано директорът на ЦРУ изрази надежда за сближаване между Русия и САЩ.