Кери: Главното предизвикателство за САЩ и през 2016 остава Сирия

Кери: Главното предизвикателство за САЩ и през 2016 остава Сирия

Публикувано от:

Главно предизвикателство за външната политика на САЩ и през следващата година остава въоръжения конфликт в Сирия. Това заяви държавният секретар на САЩ на САЩ Джон Кери в статия във вестник Boston Globe, предаде ТАСС.

Кери посочва, че световното общество има възможност да укрепи през 2016 г. успехите, постигнати до момента при решаването на някои ключови международни проблеми. Сред тях най-важно е споразумението за борба с глобалното затопляне на климата, постигнато по-рано в Париж, счита Кери.

Главно предизвикателство за външната политика е конфликтът в Сирия, провокирания от него наплив от бежанци и екстремизмът. Той обясни, че американската стратегия за сирийската криза е в три части. първата – активизиране на борбата с терористичната организация “Ислямска държава” в състава на създадената за това коалиция. Втората – това е работата на САЩ с партньорите им, за да не се допусне разпространение на насилието в Близкия изток, както и загриженост за бежанците и другите пострадали от конфликта в Сирия.

Накрая Русия и САЩ с подкрепата на други държави започнаха обновена дипломатическа инициатива, за да осигурят деескалация на конфликта в Сирия, да съдействат за политически преход и да изолират терористите. Той посочи, че тази дипломатическа инициатива е позволила да се изготви график за преговори между сирийската опозиция и правителството на страната. Кери все пак признава, че препятствията за мира в Сирия остават “зашеметяващи”. Международната общност обаче трябва да продължи да се опитва да постигне урегулиране в Сирия. Той изрази увереност, че завършващата година показва, че международната общност е способна да се обедини и да търси решение дори на най-сложните проблеми.