Кери бърза да се договори с Русия за Алепо преди идването на Тръмп

Държавният секретар на САЩ Джон Кери води преговори с Москва в опит да договори прекратяването на операцията за освобождение на Алепо, тъй като се опасява, че администрацията на Доналд Тръмп „ще изостави“ сирийската опозиция, пишат американски медии, като се позовават на високопоставени източници от американското правителство, съобщава „Взгляд“

Кери не се отказва от опитите си да постигне споразумение с Русия, което да сложи край на обсадата на Алепо срещу ангажимента за разграничаване на намиращите се там сили на сирийската опозиция от терористичната групировка „Джебхан Фатх аш Шам“ (бившата „Джебхат ан Нусра“), предава ТАСС, като цитира Wall Street Journal.

Според Washington Post Кери се опасява, че Тръмп може да сключи „друга сделка“ с Москва и да се съгласи с условия, които ще „изоставят“ на произвола на съдбата сирийската опозиция и ще наредят“ Вашингтон на страната на президента на Сирия Башар Асад.

В статията се твърди още, че отиващата си администрация на САЩ, която ще предаде кормилото на властта на екипа на Тръмп на 20 януари, не вярва особено в шансовете за постигане на подобна договорка с Русия.Според версията на Washington Post, ръководителят на външнополитическото ведомство на САЩ се стреми към прекратяване на обсадата на Алепо, уж във връзка със започването на хуманитарни доставки в източните райони на града, след изтеглянето на бойците от „Джебхат Фатх аш Шам“ от източните райони на града.

По информация на медиите по този повод Кери се консултирал с руския си колега Сергей Лавров по телефона поне два пъти седмично.

Освен това се твърди, че шефът на американската дипломация е провел разговори по темата със съюзниците на САЩ в Абу Даби този месец и обявил започването на преговори със Саудитска Арабия, Катар, Турция и Иран.

Ако се съди по всичко, споразумението, към което се стреми Кери, представлява „орязан“ вариант на руско-американските договорености за прекратяване на огъня в Сирия, постигнати в Женева от Лавров и Кери на 10 септември.

„Взгляд“ припомня, че обещанието на САЩ да отделят сирийската опозиция от терористите датира от февруари. Още тогава директорът на ЦРУ Джон Бренан, по време на посещението си в Москва, обеща на ръководството на Русия, че това ще стане бързо.

По-късно подобни обещания даваха и други официални лица на САЩ, въпросът бе обсъден и на ниво президенти от Владимир Путин и Барак Обама. Тази точка фигурираше и в споразумението с Русия за Сирия от септември, но след прекратяване на въздушните удари в Алепо руското министерство на отбраната констатира, че САЩ така и не са започнали отделянето на опозицията от терористите. За осем месеца американците така и не изпълниха своите ангажименти.