Квас: истинската руска национална напитка

Колкото и да е странно, приятната слабоалкохолна леко газирана кафява напитка, наречена квас, утолява руската жажда от древни времена и се радва на истински патриотичен подем в наши дни

Класическият квас има консистенцията и тръпчивия вкус на алкохолен сайдер, прави се от ферментирал черен или ръжен хляб, изворна вода и билки, като има варианти, при които се приготвя с дребни плодове (ягоди, малини, боровинки), други зърнени култури и цвекло. Квасът се консумира сам по себе си или като основа за приготвяне на лятна супа, като например окрошка.

Когато дойде лятото, почти на всеки ъгъл в Русия има жълти и червени цистерни, където може да утолите жаждата си с питие през деня. Днес квасът се произвежда масово в големи фабрики и се продава в пластмасови бутилки по супермаркетите целогодишно – многомилионен бизнес, в който дори са Кока Кола и Пепси. Това развитие се разглежда от мнозина руснаци като вулгарна комерсиализация на национално богатство, въпреки че всички са съгласни, че квасът е значително по-добър от чуждите безалкохолни напитки. Най-хубавият квас е домашно приготвеният, но най-прочутият, поради някакви причини, се прави в православните манастири. Квасът е достатъчно мек, за да може да се дава на деца и със сигурност е по-здравословен от повечето безалкохолни напитки и подсладени сокове. Освен това е идеална възможност да се употребява старият хляб. Така че опитайте да го направите! Може да ви се отддаде. Чувствайте се свободни да експериментирате със съставките, докато не го докарате на вкус, който наистина да ви радва. Добавянето на малко джинджифил и лимонена кора придава на кваса подчертан вкус. Експериментирайте!.