Карпов: Русия се представя като агресор, защото има свое мнение

Никакви покани не сме получавали за визита на Владимир Путин в България за честването на 140 години от Освобождението, заяви в сутрешния блок на БТВ депутатът от руската дума Анатолий Карпов, бивш световен шампион по шахмат. Карпов е член на ръководството на партията на Путин „Единна Русия“ и е на посещение в България по покана на партия „Атака“. Ролята на негов домакин, който го развежда из страната, изпълнява бившият главен секретар на МВР, а сега национален координатор на „Атака” Светлозар Лазаров.

Преди „Атака” имаха връзка с партията на Владимир Жириновски, но преди три години оглавих една делегация на руската Дума и оттогава отношенията ни се развиха, каза шахматистът. Запитан какви са отношенията му с руския президент, Карпов отговори, че познава Владимир Путин, не би определил отношенията им като близки, но го подкрепя.

Запитан има ли намеса на Русия във вътрешните работи на други страни, включително България, Карпов отрече. Той припомни най-новата руска история през 90-те години на миналия век. Ние живеехме в заблуда, мислехме, че всички ще ни носят на ръце, но страната се разпадаше, каза Карпов. Путин отново я обедини, изтъкна Анатолий Карпов.

„Русия се представя като агресор, защото има свое мнение. Но за своята история, Русия е започвала война само срещу Турция, други войни са започвани от други срещу нас“, каза Карпов.

Светът трябва да се обедини срещу международния тероризъм. Още малко и няма да можем да го спрем, заяви руският депутат.

Запитан защо Путин е казал, че кирилицата е дошла в Русия от македонските земи, Карпов каза: Ние знаем, че е дошла от Византия, тогава България е била по-голяма.

Карпов ще има срещи с премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Димитър Главчев.