Канят Романови в Русия

Потомците на царската фамилия Романови получиха покана да се върнат в Русия, информира вчера вестник „Известия“.

Автор на инициативата е депутатът от местния парламент на Петербург Владимир Петров, който е член на управляващата партия „Единна Русия“. Той вече е изпратил депеши в Испания до княгиня Мария Владимировна, и в Дания – до Дмитрий Романович.

Парламентаристите планират разработването на законопроект, който ще даде особен статут на представителите на царския род и ще стимулира връщането им в Русия, допълва изданието. Предвижда се още в качеството на официална резиденция на Романови да бъде предоставен един от дворците в Санкт Петербург или в Крим, като конкретно се посочват Павловският дворец край северната столица и Ливадийският дворец на полуострова.

„Днес сме свидетели на труден процес на възстановяване на величието на Русия и възвръщането на световното й влияние. Сигурен съм, че в такъв важен исторически момент членовете на Импе­ра­торския дом не могат да останат встрани от случващото се“, се казва в писмото на депутата до потомците на монархическия род. Петров е убеден, че връщането им ще „допринесе за изглаждането на вътрешно-политическите противоречия и ще стане символ на възраждането на духовната мощ на Русия“.

Депутатът смята, че Романови биха могли да участват в държавните церемониални мероприятия. Директорът на канцеларията на Руския императорски дом Александър Закатов съобщи, че представителите на царската фамилия са готови да се преместят в Русия.