Канадски анализатор: Краят на войната в Сирия може да се ускори с помощта на Русия

Ако Русия е засилила своето участие в сирийския конфликт, това като резултат може да приближи нейния край, счита канадският полковник в оставка Джордж Петролекас от канадския Институт за глобална политика в своя публикация в Globe and Mail.

В нея той отбелязва, че властите в САЩ обещали „внимателно да следят ситуацията”. Белият дом счита, че заради участието на Русия конфликтът в региона може да стане още по-голям. Според Петролекас това твърдение е преувеличено. Как да стане тя по-мащабна, след като са убити 300 хиляди души и милиони са бежанци, пита експертът? И отговаря, че присъствието на Русия може само да приближи края на войната.

Така наречената „демократична опозиция” отдавна е всмукана в различните групировки на радикалния ислям. Но и Башар Асад е започнал да губи позиции и вече може да осигури защита само за част от населението на страната – основно за алавитското малцинство и сирийските християни, концентрирани в Дамаск и около него.

От падането на Башар Асад ще се възползват преди всичко „Ислямска държава” и по-малки радикални групировки като „Джебхат ан-Нусра”.

Очевидно е, че за руския президент победата на тези групировки е „немислима”, защото тяхната победа ще се отрази на „руския тил” – Чечня. Според Петролекас, много полеви командири от ИД за по произход чеченци.

Канадският експерт прави изводи, според които всички опити да бъде унищожена ИД трябва да бъдат посрещнати с одобрение.