Канада ще загуби от конфронтацията с Русия

Канада няма да може да се наложи като основен играч в международната политика, докато не промени позицията си относно конфликта в Украйна, пише канадският седмичник The Hill Times.

„По въпроса за връзките ни с Москва, нашите политически лидери не могат или не желаят да мислят стратегически“, отбелязва авторът на статията Зак Пайкин, пише Руски дневник

„Ние имаме нужда от Русия като партньор, когато става въпрос за различни глобални политически предизвикателства, като близкоизточните въпроси, неразпространението на ядреното оръжие и климатичните промени“, пише изданието.

Освен това, „ако Западът не успее да се разбере с Русия по повод конфликта в Украйна, нашият „студен мир“ с Москва може да действа като дразнител в геополитическите ни отношения с Китай или със страните от Близкия изток“, добавя Пайкин. Според него, през близките десетилетия руско-канадските отношения ще служат като барометър за канадската външна политика и Канада, като една от арктическите страни заедно с Русия, е заинтересувана от сътрудничество, а не от конфронтация в региона. В този смисъл, отбелязва Пайкин, докато Канада продължава да си позволява споровете за статута на Крим да тровят отношенията й с Русия, тя няма да бъде сериозна държава.

„Казано с други думи, ние използваме външната политика, за да говорим сами на себе си, а не за да водим международна дипломация. Този фарс е достигнал забележително ниво на абсурда: Ние осъждаме Русия и „Ислямска държава“ с несравним плам и въпреки това не предприемаме почти никакви осезаеми мерки, като се имат предвид ограничените ни военни способности“, пише Зак Пайкин.

„Много канадци желаят да видят страна си сред световните лидери. Ние притежаваме средствата, необходими за постигането на тази цел, но докато продължаваме да действаме самостоятелно и да провеждаме външната си политика на сляпо, ще бъдем на километри от достигането й“, подчертава авторът.