Каменните великани

Скалните образувания Манпупунер са група от 7 гигантски каменни колони, разположени на равно плато, западно от планината Урал в руската република Коми.

Столбы выветривания на плато Маньпупунер зимой. Фото

 

Преди около 200 000 000 години тази област представлява висока планина. Изветрянето от дъжд, сняг, вятър, студ и топлина постепенно унищожава планините. От тях остават само сравнително трудно разрушимите шисти от кварцит, от който са направени и каменните колони.

Столбы выветривания на плато Маньпупунер. Фото

Един от тези стълбове стои малко по-встрани от останалите и с тясното си дъно и широка среда прилича на огромна бутилка, обърната с главата надолу. Шест други са наредени по ръба на скалата.

Столбы выветривания на плато Маньпупунер зимой. Фото

 

Хората виждат в тях всякакви форми – фигурата на човек, кон или овца. Всяка от тези скали е висока между 30 и 42 метра.

Столбы выветривания на плато Маньпупунер зимой. Фото

Стълбовете също се наричат „Седемте силни мъже“. Според местна легенда, каменните колони някога са били антураж на гиганти, които преминавали пеша през планините до Сибир, за да унищожат хората. Мъжете обаче срещат шаман с бяло лице, който ги превръща в камъни. Оттогава седемте формации се изправят в района, като една от тях е шаманът, който се намира с лице към останалите шест.

Столбы выветривания на плато Маньпупунер. Фото

Счетени за едно от Седемте чудеса на Русия, скалните образувания Манпупунер са много популярна атракция в страната, въпреки че не са добре познати на международно ниво и са сравнително непокътнати, благодарение на тяхната отдалеченост.

Източник: profit.bg.

Снимки: Петър Захаров.